Evde Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı genelde evde düzenli kullanılan tırnak mantarı ilacı, mantar kremi, solüsyon, sprey gibi ürünlerin kullanımıyla tedavi edilmeye çalışılır.  Bizim insanlarımız doktora gitmeden önce evde tırnak mantarı tedavisi yapmak isterler,bizlerde bu konuda yardımcı olarak yanlış yönlendirilmelerin önüne geçmeye çalışacağız.  Aşağıda evde tırnak mantarı tedavisini nasıl yapacağınıza dair tüm bilgiler yer almaktadır.

Evde Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır ? 

11Tırnak mantarı insanları görsel olarak rahatsız eden ayrıca tırnağınızı deformasyona uğratan bir rahatsızlık olmakla beraber engellenmediğinde tırnaklarınızdan cildinize yayılabilecek bir rahatsızlıktır. Bu mantarlı kalın çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak için bir çok insan çözüm aramaktadır. Tırnak mantarı kolay yayılmasından kaynaklı toplumun büyük kesimini etkileyebilir.    Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz insanlar, diyabet hastaları , aids hastaları, 50 yaş üstündeki insanlar  mantara daha kolay yakalanırlar. Ayrıca hamam, sauna, havuz, cami şadırvanı, gibi suyun olduğu nemli yerlerde çok bulunanlar, spor salonu gibi yerlerde başkalarına ait eşyaları kullanan kimselerde hastalık bulaşma ihtimali daha yüksektir.

Genelde ilaçlardan çözüm bulamayanlar kulaktan dolma ev tipi tedaviler ile tırnak mantarına çözüm arıyorlar. Bu çözümler için de çamaşır suyu, vicks, sirke (elma sirkesi), tarçın gibi yöntemler en revaçta olanlar.

Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu

Genelde  elbise yüzeylerinden lekeleri ve bakterileri uzaklaştırmak, kirli suyu arıtmak, tıbbi ve hastane ortamlarında kullanılan ekipmanların sterilizasyonu için kullanılan çamaşır suyu kimyasal bir dezenfektan olduğu için kontrollü kullanıldığında tırnak mantarına iyi geldiği düşünülen bir maddedir. Evde kullanılan çamaşır suyu % 3 ile %6 arasında sodyum hipokloritten (NaOCl) oluşurken, endüstriyel ve konsantre çamaşır sularında bu yüzdeler 11-12 arasında değişmektedir.

Çamaşır suyunu tırnak mantarına uygulamak için üç farklı yol seçilir,

  1. Çamaşır sulu suda ayakları bekletme: Akşam yapılan bu yöntemde cildin hassasiyetine bağlı olarak çamaşır suyu, normal suya 1 e 20 oranında karıştırılır. Yani suyun %5 i çamaşır sulu hale getirilir. Kabaca örneklemek gerekirse ayakların sığabildiği ufak bir leğene ayak seviyenize kadar su koyarsanız buna bir su bardağı kadar çamaşır suyu konulur. Bu karışımda ayak on dakika bekletilir. Sonrasında ayak temiz suyla yıkanıp iyice kurutulur.
  2. Tırnakların üzerine deriye değdirmeden çamaşır suyu kulak çubuğuyla sürülür. Bu yöntemde kulak çubuğunun deriye değmemesine özen gösterilir. Çamaşır suyu durulanmaz.
  3. Eğer tırnak mantarının yanında ayak mantarınızda varsa, duştan veya ayak yıkamadan 3 dakika önce elinize eldiven takarak, çamaşır suyunu pamuk yardımıyla tüm ayaklarınıza sürebilirsiniz. 3 dakika sonra da ayaklarınızı yıkarsınız.

Tırnak Mantarına Sirke

11Ayak tırnaklarınız kalın, ufalanan, sarı, yeşil, kahverengi renkte ise büyük ihtimal tırnak üzerinde mantar enfeksiyonu vardır. Tırnak mantarı için ayaklarınızı sirkeye sokmanız evde tırnak tedavisi  yapmanızda kullanabileceğiniz basit bir yöntemdir. Antifungal özellikleri bilinen sirke ayak tırnaklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Tırnak mantarı için genelde elma sirkesi tercih edilir.

Elma sirkesinde asetik asit vardır genelde oranı %5 civarındadır. Elma sirkesini bir de laktik asitle kuvvetlendirebilirsiniz. Bunun için bir su bardağı suya, %80 laktik asitten 20 ml ilave edilir. Bu karışımı boş ağzı kapalı bir şişede buzdolabında saklamak gerekmektedir.

Sirkeli ve laktik asitli suyu her seferinde temiz kulak çubuğunu batırarak tırnaklara sürün. Unutmayın tırnağa sürülen kulak çubuğunun aynı yüzünü bir daha sirkeli suya değdirmeyin, diğer tarafını kullanın, o da bitince yenisini kullanın.

Tırnak Mantarına Vicks

Tırnak mantarı konusunda vicks oldukça sık kullanılan bir maddedir. Yapısında şu maddeler var;

  • Vazelin 31.92 gr
  • Mentol 1.045 gr
  • Kamfur (kafur) 1.9 gr
  • Okaliptus yağı 0.57 gr
  • Küçük hindistan cevizi yağı 0.285 gr
  • Sedir ağacı yaprağı yağı 0.285 gr
  • Terebentin 1.9 gr
  • Timol 0.095 gr

Aslında vazelinli bir karışım vicks, insanlar genelde ayak mantarı ve tırnak mantarı için kullanırlar ama, vicksin amacı ve gücü mantara çok yetmez, bu yüzden etkisini zenginleştirmek amacı ile aşağıdaki eklemeler de yapılabilir.

  1. 3 kutu vazelin 100 gr
  2. 10 gr menthol
  3. 10 gr kafur
  4. 10 ml çay ağacı yağı
  5. 10 ml portakal yağı
  6. 20 gr salisilik asit (2 poşet 10 gr)
  7. 60 gr çinko oksit (6 poşet 10 gr)

Önce yarım kilo alabilecek bir saklama kabı bulun, sonra vazelinleri bir cezveye koyup eritin, vazelinler eriyince içerisine mentol ve kafuru boşaltın, bir kaşıkla iyice karıştırıp mentol ve kafurun yağda çözünmesini bekleyin, mentol ve kafur yağda çözüldüğü an cezveyi ocaktan alıp biraz ılıklaşması için bekeyin. Ilıklaştıktan sonra çay ağacı yağı ve portakal yağını ilave edin. Biraz karıştırdığınızda karışım hafiften donmaya başlayacak, ve sonra karışımı büyük saklama kabına döküp içine salisilik asit ve çinko oksitleri boca edip iyice karıştırın. Bu aşamada karışımı iyi karıştırın ürünler her yere eşit dağılsın. İyice sertleştiğinde karışımı buzluğa atarak dondurun. En etkili mantar kreminiz hazır. Kremi serin yerde saklamayı unutmayın.

Yaklaşık olarak 400 gr  mantar kreminiz hazır. Bunun için harcayacağınız para malzemeleri doa kimyadan alırsanız 5 lira menthol, 5 lira kafur, 15 lira çay ağacı yağı, 7,5 lira portakal yağı, ha bu arada dileyen tarçın yağı da alsın o da çok etkilidir, 10 lira 2 poşet salisilik asit, 18 lira 6 poşet çinko oksit olmak üzere toplam 60 lira olacaktır. Yani aşağı yukarı vicks ile aynı fiyata gelir, çünkü 10 kutu vicks yapmış gibi olursunuz.

Bu karışımda özel olarak  menthol oranı %2,5, kafur oranı %2,5 olmaktadır veuçucu yağlar , salisilik asitin tırnağı aşındırma ve mantarı öldürme gücünden yararlanırsınız ayrıca çinko oksit de mantarının üremesini engeller ve buda mantar hastalığınız bir daha nüks etmesine engeldir.

Tırnak Mantarına Kesin Çözüm

Tırnak mantarının evde hızlı ve etkili çözümü aslında daha dikkatli ve daha başarılı bir uygulamadan geçmektedir: TCA …  Öncelikle bu iş için TCA denen bir asit kullanıp diğer yöntemlerden yardım almanız gerekir. Size adım adım tedavi sürecini  hakkında bilgiler aşağıda sunulmaktadır.

  1. Her duş almanızdan önce kulak çubuğuyla tırnaklarınıza çamaşır suyu süreceksiniz. Eğer ayak mantarınız da varsa, elinize eldiven takı pamuk yardımıyla ayağınızı çamaşır suyuyla sileceksiniz. Ama ayak mantarı yoksa sadece tırnaklarınıza çamaşır suyu sürün. Üç dakika sonra duşa girin ve bunu her duştan önce yapın.
  2. Yukarıda anlattığım elma sirkeli ve laktik asitli yaptığınız karışımı kulak çubuğuyla tırnaklarınıza sürün, işlemi sabah akşam yaparsanız daha iyi ama eğer vaktiniz yoksa sadece akşamları yapın.
  3. Yukarıda anlattığım krem karışımını elma sirkesi laktik asit karışımı sürdükten sonra kulak çubuğuyla kremi tırnaklarınıza sürün. Bunda da sabah akşam olursa daha iyi olur ama en azından her akşam yapın. Kulak çubuğunu tırnağınıza değdirdikten sonra bir daha ürüne sokmayın. Her iki karışım içinde bu geçerli kulak çubuğunu tırnağınıza sürdükten sonra yenilemek için çubuğun diğer tarafını kullanın, her iki taraf da bittiğinde yeni çubuk kullanın, kulak çubuğunu tırnağa sürdükten sonra aynı yüzünü bir daha ürüne bulaştırmayın.
  4. Tırnak mantarına en son ve öldürücü darbeyi TCA ile vuracağız. Bu madde en inatçı mantar siğil hastalıklarını  deriden ve tırnaklarınızdan söker atar. Yukarıdaki işlemleri bir hafta boyunca yaptıktan sonra, TCA asiti süreceğiz. Haftada bir tırnaklarınızı bir törpü ile törpüledikten sonra %40 TCA’yı kulak çubuğu yardımıyla süreceksiniz. Ama tırnakların tam üzerine sürün, tırnak etine kesinlikle değdirmeyin. TCA’yı ilk zamanlar yıkamayacağız, ete değdirmeden inceden sürün.
  5. Bu aşamada çamaşır suyu, elma sirkesi laktik asit karışımı ve en iyi tırnak mantarı kremini yukarıda anlattığım şekilde kullanıp haftada bir tırnağı törpüleyip tca asiti tırnağa sürüyoruz. Yaklaşık bir ayın sonunda tırnak iyice aşınıp artık ete gelmeye başlayacak. İşte bu aşamada tca asit canınızı yakmaya başlayacak, bu noktada tca asiti sürdükten sonra 3 dakika sonra yıkamanız lazım. Artık etlere, tırnak yatağına tca sürdüğümüz bu aşamada, çamaşır suyu, elma sirkesi ve kremi kullanmayın. Sadece tırnağa madecassol, beklazon, hametan gibi kremler sürün ki bölge kabuk bağlayıp atsın. Tırnak etini ve derinizi yaktığınız bu aşamada deriniz kabuk atana kadar beklemeniz gerekiyor, bu da yaklaşık 20 gün yapar, deri kabuk attığında bir sefer daha tca uygulaması yapın.

Özetle tırnağın törpü ile inceldiği aşamaya kadar yukarıdaki işlemleri tırnağa haftada bir tca sürüyorsunuz, ama tırnak etinize kadar tırnağınız aşındığında, yani artık ete geldiğiniz aşamada, diğer ürünleri kesip sadece tca ile tırnak eti ve yatağını yakacaksınız. İşlemi 20 gün arayla 2 sefer veya yeterli gelmezse 3 sefer yapacaksınız. İşlemler 20 günde bir yapılacak. Sonra tırnaklarınız yeniden çıkacak, bu aşamada artık sağlıklı bir tırnak gelmiş olacak ve mantardan eser kalmayacaktır. Tırnak mantarı, tırnak yatağına yerleştiği için, tırnak yatağını da 2 yada 3 kere yakabilirseniz tca ile artık mantar öldü demektir, hadi geçmiş olsun.

Bu arada bütün bakıma başlarken, 3 çift terletmeyen ayakkabınız olsun, her gün giydiğiniz ayakkabıyı pudralayıp bir kenara kaldırın. Çoraplarınızı günlük değiştirin, pamuklu çorap giyin, hatta mümkünse gün içinde çorabınızı yenileyin.

Yazacaklarım bu kadar aklınıza takılan bir şey olursa aşağıdaki yorumlar kısmından sorabilirsiniz. Ayrıca yazımı sosyal medyada paylaşarak daha fazla insanın evde tırnak mantarı tedavi etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz.

Evde Tırnak Mantarı Geçirme

Tırnak Mantarı

Evde Tırnak Mantarı Tedavisi” için bir yanıt

  1. Hülya Akbay 20 Eylül 2017 / 07:19

    Size özelden nasıl ulaşabilirim?bu yazdığınız malzemeleri nereden bulabilirim ya da hazırlanmış vaziyette satılan bir yer var mı?

    Beğen

Yorum bırakın